Πως ενας καλός εξοπλισμός παγωτού σας χαρίζει το τέλειο παγωτό

Πως ενας καλός εξοπλισμός παγωτού σας χαρίζει το τέλειο παγωτό

Το τέλειο παγωτό είναι μια μαθηματική συνάρτηση αρκετών παραγόντων. Δεν φτάνει μόνο ένας παράγοντας να είναι τέλειος για να μπορείτε να παράγετε ένα καλό, Ιταλικό gelato. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή,συντήρηση και εν τέλει την ποιότητα του παγωτού που φτάνει στον καταναλωτή είναι οι εξής:
α’ ύλες παγωτού, μηχανήματα(βιτρίνες παγωτού,παγωτομηχανές,blast chillers,shock freezers), συντήρηση παγωτού,σερβίρισμα. Όλοι οι παράγοντες θα πρέπει να δουλεύουν στο 100% για να πάρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο παγωτό.

Α’ ύλες παγωτού

Οι α’ ύλες που θα χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή του παγωτού θα πρέπει να είναι διαλεγμένες και άριστες ποιοτικά. Επίσης θα πρέπει να μιλάμε μόνο για φρέσκα υλικά και όχι αφυδατωμένα,κτλ. Οι σωστές α’ ύλες θα μας χαρίσουν ένα τέλειο αρμονικά παγωτό και μια ισορροπημένη γεύση προϊόντος.

Εξοπλισμός παγωτού

Στον εξοπλισμό παγωτού συμπεριλαμβάνονται όλα τα μηχανήματα που παίζουν ενεργό ή παθητικό ρόλο στην παραγωγή,συντήρηση και σερβίρισμα του παγωτού – από το παρασκευαστήριο εως το παγωτό να μπει στο κυπελλάκι για τον πελάτη.
Οι βιτρίνες παγωτού είναι ίσως το μηχάνημα εκείνο που πολλοί δεν πιστεύουν ότι θα τους χαρίσει το τέλειο προϊόν. Κι όμως! Όσο τέλειο και να βγει ένα παγωτό μέσα από την παγωτομηχανή παραγωγής, εαν η βιτρίνα παγωτού δεν είναι καλή, θα το “χαλάσει” μέσα σε λίγες ώρες. Και φυσικά δεν εννοούμε να λήξει το προϊόν ή να ξινίσει κτλ. Απλά το παγωτό θα σκληρύνει, θα χάσει την μαλακή υφή του και ως εκ τούτο δεν θα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα καλό, Ιταλικό παγωτό.
Οι βιτρίνες παγωτού που θα επιλέξει ένα κατάστημα θα πρέπει να είναι βεβιασμένης ψύξης(ψύξη με αέρα) καθώς αυτές διατηρούν το προϊον άριστο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης οι βιτρίνες παγωτού βεβιασμένης ψύξης, προσφέρουν μια άριστη οπτική του προϊόντος προς τους καταναλωτές, κάνοντας το παγωτό πιο ελκυστικό προς τον πελάτη – σε αντίθεση με τις κοινές βιτρίνες στατικής ψύξεως.
Με την ίδια βαρύτητα που θα επιλέξουμε την καλύτερη δυνατή βιτρίνα παγωτού, θα πρέπει να επιλεχτεί και η παγωτομηχανή. Οι παγωτομηχανές διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα τον τύπο τους και την δυνατότητα παραγωγής τους.
Θα βρείτε παγωτομηχανές παραγωγής είτε επιδαπέδιες είτε επιτραπέζιες. Οι καλύτερες παγωτομηχανές για παραγωγή παγωτού είναι οι Ιταλικές Frigomat και Carpigiani. Παράγουν 5kg παγωτού σε 8-9’ μόλις. Μια καλή παγωτομηχανή θα σας χαρίσει ένα άριστο gelato – εφόσον και οι α’ ύλες πληρούν τα κριτήρια που σας περιγράψαμε πιο πάνω.
Έχετε την δυνατότητα την παγωτομηχανή να την επιλέξετε είτε ως αερόψυκτη είτε ως υδρόψυκτη. Οι υδρόψυκτες παγωτομηχανές είναι ελαφρώς πιο ήσυχες απ’οτι οι αερόψυκτες.